Takaisin uutisiin

Julkaistu: 03.03.2022

Hallituksen kokous 14.-15.2.2022

Ajankohtaista  


Hallituksen kokouspäivät käynnistettiin voiton riemulla. Ammattiliitto Pro järjesti jäsenyhdistyksilleen jäsenhankintakilpailuin 1.8. -31.12.2021 välisenä aikana. Kategorioita oli kolme ja jokaisesta palkittiin kaksi parasta. OPRY Henkilöstöyhdistys Pro ry voitti määrällisen kategorian sarjan. Saimme kilpailuaikana 102 uutta jäsentä. Järjestäytymisen merkitys on suuri meneillään olevia rahoitusalan työehtosopimusneuvottelujakin silmällä pitäen. Työehtosopimus tuo arkeemme paljon itsestään selvänä pidettäviä asioita, joten yhdistys on ollut mukana nostamassa liiton kanssa tietoisuutta somessa sekä aktiivien Teamsissä. Ensimmäinen kokouspäivä on samalla myös ystävänpäivä, joten liiton ystävänpäiväkampanja on hyvä nostaa esiin. Ystävänpäiväkampanjan aikana, päättyy 1.3., sekä uusi jäsen, että jäsenhankkija saavat molemmat 40 euron arvoisen superlahjakortin. 

Riemukkaista asioista jatkettiin kuulemaan yhdistyksen puheenjohtajan Riitta Suonpään tilannekatsaus työehtosopimusneuvotteluista. Kävimme keskustelua Paltan tavoitteista ja neuvottelujen kulmakivistä. Riitta, yhtenä työehtosopimusneuvottelijoista sai keskustelussa hallitukselta eväitä neuvottelupöytään. Kokouspäivien aikana Riitta osallistui myös tärkeisiin työehtosopimusneuvotteluihin. Aamua jatkettiin ammattiliitto Pron kansainvälisen toiminnan kokonaisuudella, josta hallituksella kävi esittelemässä liiton kv-päällikkö Matti Koskinen. Tämä osio on myös osa hallituksen perehdyttämistä, jolla on tarkoitus saada mahdollisimman hyvä ja laaja kuva liiton toiminnasta. Liiton kv-yksikön perustehtävä on vastata kansainvälisestä toiminnasta ja osallistua EU-vaikuttamiseen. EU-vaikuttaminen tähtää jäsenkunnan edunvalvontaan ja kv-yksikön perustehtävään kuuluu EU-alueen järjestöyhteistyö ja EU-vaikuttamisen koordinointi. Kansainvälisessä toiminnassa korostuvat ay-perusoikeudet ja ay-liikkeen solidaarisuus. Vaikka OP Ryhmä toimii Suomessa, on sillä paljon yhteistyötä ja yhteistyökumppaneita kansainvälisesti. Näin myös on hyvä OPRYn olla tietoinen missä ja millä tasoilla vaikutetaan työntekijöiden asemiin pohjoismaisesti, mutta myös kansainvälisesti. NFU eli Nordic Financial Unionsin Counciliin eli edustajistoon kuuluu myös ORPYläinen jäsen, OPRYn varapuheenjohtaja Annamari Österberg. NFU on finanssialan liittojen pohjoismainen järjestö ja rahoitusalan työntekijöiden ääni. Se muodostuu kahdeksasta eri liitosta Tanskan, Ruotsin, Norjan, Suomen ja Islannin kautta ja edustavat 150.000 jäsentä. 

Päivää jatkettiin ennen lounasta yhdistyskummin esittäytymisellä ja tutustuttamisella toimintaan. Liiton sopimusasiantuntija Jouni Kinnunen toimii tällä hetkellä OPRYn yhdistyskummina. Yhdistyskummi toimii yhteistyökumppanina liiton ja yhdistyksen välillä ja tukee yhdistystä sen tarpeiden mukaan. OPRYn puheenjohtajisto esitteli Jounille OPRYn toimintaa yleisesti, edunvalvontaa, työpaikkatoimintaa ja viestintää. Yhdistys sai kiitosta ja onnitteluja Jounilta ahkerasta työstä jäsenten eteen. Jokainen hallituksen jäsen toimii päätyökseen omissa työpaikoissaan, joten yhdistystoimintaan liittyy paljon oman ajan käyttöä. Lounaan jälkeen jatkettiin hallituksen perehdyttämistä. Varapuheenjohtaja Annamari Österberg kävi läpi STTK:n ja Pron materiaalipankit ja hyödynnettävät materiaalit. Käytiin läpi hallituksen jäsenten mahdolliset koulutustarpeet ja kohteet. Ahaa-elämysten jakaminen ja kokemusten sekä vinkkien jakaminen ja jalkauttaminen yhdistystoimintaan. Iltapäivää jatkettiin työryhmien asioilla edunvalvontaan ja työpaikkatoimintaan liittyen. 

Toisena kokouspäivänä jatkettiin hallituksen kokousta. Keskusteltiin jäsenten ja toimijoiden muistamisen kokonaisuudesta vuonna 2022. Hallitus kävi lähetekeskustelun asiasta ja valtuutti puheenjohtajiston edistämään muistamisen kokonaisuutta. Vahvistettiin klubeille myönnettävä vuosiavustus 2022. Klubeja 41 kpl ja toimintarahan suuruus yhdistykseltä klubeille yhteensä 32.875 euroa. Yhdistyksen toimintakertomus vuodelta 2021 on rakenteilla, käytiin läpi missä mennään ja mitä on vielä kesken. Toimintakertomus tulee OPRYn edustajistolle vahvistettavaksi toukokuun kokoukseen. Yhdistys järjestää melkein joka kuukausi luottamusmiehille Teams-infoja ajankohtaisista aiheista. Tulossa oli 22.2. aamulla pidettävä koulutus uudesta yhteistoimintalaista, kouluttajana juristi Jaana Asikainen Prosta. Työsuojeluvaltuutetuille on tulossa yhdistykseltä koulutuslauantai 19.3. jossa kouluttaudutaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tekemiseen käytännössä. Suositeltavaa on, että koulutuspäivään osallistuu työpaikalta luottamushenkilöpari eli työsuojeluvaltuutettu ja luottamusmies. 

Klubivastaaville järjestettiin Klubipäivät 2022 tammikuun lopulla lauantaina 29.1. Kokouspäivissä käytiin läpi koulutuspäivän satoa. Koulutus keräsi hyvin osallistujia ja sai kiitosta hyvistä koulutusaiheista. Päivän ohjelmassa olivat tietenkin meneillään olevat työehtosopimusneuvottelut, joista osallistujille oli kertomassa ammattiliitto Prosta finanssisektorin johtaja Antti Hakala. Ajankohtaista klubitoiminnassa käytiin läpi nostoja klubien vastauksista toimintakyselyyn ja vuoden 2020 klubi OPRY-klubi 115 Jyväskylä Keski-Suomi esitteli toimintaansa ja toimintatapojansa. Tämä sai paljon kiitosta osallistujilta, koska aina kaivataan niitä käytännön vinkkejä toimintaan. Klubit ovat erilaisia, joten varmasti kaikille ei käy sama malli mutta aina voi saada vinkkejä ja muuntoideoita omaansa. Lounaan jälkeen koulutuspäivässä käsiteltiin unta. Lounaan jälkeen olisi voinut luulla, että unen teema vie nukahtamiseen, mutta unilääkäri Henri Tuomilehdon esittelytapa taklasi tämän. Henrin sanoin ”Uni on ihmisen tärkein jaksamisen lähde”. Moni koki aiheen tärkeäksi ja vietäväksi omaan työyhteisöönkin ja työnantajan kanssa puheeksi otettavaksi. Jotkut olivat lukeneet jo ennen klubipäiville osallistumista Henrin kirjan Nukkumalla menestykseen ja moni osallistuja luki tilaisuuden jälkeen ja toi palautteena vahvaksi lukusuositukseksi tämän kirjan. OP Ryhmän työnantajan edustajatkin oli kutsuttuina koulutukseen jakamaan tietoa ajankohtaisista asioista OP Ryhmässä. Aiheeksi valikoitua iso vakuudellisen henkilöasiakasrahoituksen uudistamiseen liittyvä Valas-hanke. Tämä hanke tulee varmasti näkymään ja kuulumaan jokaisessa työyhteisössä, joten hankkeen parempi ymmärrys ja kokonaiskuva oli varmasti kaikille tarpeen. Koulutuspäivän päätti varapuheenjohtajien Annamarin ja Eijan ajankohtaiset asiat OPRYltä, minkä vetonaulana pidettiin laki vs tes vertailua rahoitusalan osalta. Kuvia materiaalista on käytetty hyödyksi jo monessa klubissa. 

Takaisin uutisiin